Explosiegevaar!

De aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister.

De tentoonstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam richt zich op de sociaal-psychologische aspecten van deze spectaculaire daad, de aanslag op het bevolkingsregister, die 75 jaar geleden plaatsvond (op zaterdag 27 maart 1943). De bezoekers kunnen meeleven met de overwegingen en discussies van de zes beramers/kunstenaars en inzicht krijgen in hun achtergronden, motieven, hoe ze te werk gingen en wat er uiteindelijk misging.

De tentoonstelling bestaat uit 12 kamers die je één voor één moet bezoeken. Door de 3D audiotour en de fraaie illustraties en animaties op muren en plafonds heb je het gevoel dat je in het verhaal zit. Geleidelijk is er geen weg meer terug en ervaar je dezelfde dilemma’s als de beramers waarop je op interactieve wijze je antwoord kunt geven.

Het thema privacy komt ook aan bod. In 1943 hadden we blijkbaar wél iets te verbergen. Hoe denken we daar nu over en wat moet er gebeuren om tegenwoordig je gegevens te wissen?

In samenwerking met; Verzetsmuseum Amsterdam, Eric Corton, Sebastiaan Labrie, Rob Worst, Hunter Visuals, Big Orange Audio Experiences, Voice.industries, Gado Gado Filmproducties, Maquette Atelier, Shortplay, High on Type, Beeldwerk Sign Support, Rob Looman, Scherphof Vertalingen en Redactie, Sara Aljic, Ischa van Bemmelen, Ahmed Emin Batman, Sem Groot, Annemarijn van der Kolk, Polly Lynch, Blikopeners Stedelijk Museum Amsterdam.