Magische Miniaturen

Een kleurrijke blik op de middeleeuwen

Stap in de wonderlijke wereld van de middeleeuwse miniaturen vol kleur, fantastische wezens, diertjes, figuurtjes en bloemen. Een magisch universum afgebeeld op hele kleine schilderijtjes die dienden als illustratie van handgeschreven boeken. Ieder minuscuul figuurtje is een portret, ieder landschapje een kijkje in het leven van toen.

In deze tentoonstelling laten we de bezoeker ervaren dat de middeleeuwen helemaal niet zo donker zijn zoals de meeste mensen verwachten. Het kleurrijke bestaan in de meest brede zin van het woord voert de boventoon in deze tentoonstelling.

We laten de bezoekers verrassen door de ambachtelijke perfectie, rijkdom en schoonheid van de middeleeuwse boeken, kennismaken met deze ambacht door ze de gelegenheid te bieden zelf miniaturen te maken. Op diverse plekken in de tentoonstelling zijn er werkplekken waar bepaalde onderdelen van de ambacht worden uitgelegd en waar men aan de slag kan. Zo wordt er aandacht besteedt aan de randdecoraties , de miniaturen maar ook het kalligrafisch schrift.

Naast de werkplekken kun je ook de middeleeuwen ervaren door geur, een mega uitvergroot bladerboek, in interactieve projectie en diverse digitale bladerboeken.

‘Het was gênant hoe blij we ervan werden. Professors uit Princeton, Harvard, iedereen stond te stempelen en plakken. Heb geen handschrift gezien:-D’ (twitter)

Spent over 2 hours drooling (not salivating, mind) over manuscripts at the Utrecht @catharijne convent museum. It’s not just the manuscripts but whole ‘deco’ which is wonderful to walk through! (twitter)

Het NRC kwam op 19 maart met een lovende recensie, 5 uit 5 sterren. De bezoekers waardeerden de tentoonstelling met het cijfer 9.

Additional photos by Billie-Jo Krul