Doomsday Inn

Doomsday Inn is een publicatie uitgegeven door Uitgeverij Komma waarvoor 50 internationale creatieven gevraagd zijn om voor een fictief persoon een hotelkamer te ontwerpen om zijn quarantaine in door te brengen. Ons ontwerp laat zien dat quarantaine een enorm eenzame tijd waarbij je zeker wel een knuffel of een buddy kan gebruiken. Helaas kan nu juist dat niet in quarantaine en daarom is knuffelen met konijntjes misschien wel the next best thing. Want… every bunny needs some bunny sometimes

AnalogFest

AnalogFest is een festival rond analoge grafische technieken met workshops, tentoonstellingen, pop-up shops, feesten en lezingen door internationale artiesten als Anthony Burrill en Jon Burgerman.

We wilden de oude technieken weer tot leven brengen. Voor de identiteit hebben we gekozen om te werken met oude Nederlandse spreuken, gebruik een oud lettertype en verander deze in een eigenzinnige moderne versie. Voor de promotie van het festival hebben we samengewerkt met lokale ontwerpers om een enorme ‘doodle’ op de glazen ramen van het theater te maken.

De website moest zo analoog mogelijk worden…Dus gebruikten we bestaande streetcams. We maakten met de hand geschilderde spandoeken en sprongen voor de camera. Deze beelden werden opgenomen. Op het moment dat je de site bezoekt zie je alle livecams bij elkaar. Als je over 1 van de streams gaat met je cursor dan start automatisch de vooropgenomen film waarbij wij in beeld komen zodat het lijkt alsof het live is.


Trapped in Suburbia award

Finalist | 2011 European Design Awards

Sound Posters

Gezien onze liefde voor traditioneel grafisch ontwerp en verregaande interesse in nieuwe technologie hebben wij de Soundposters ontwikkeld. Dit project is een lopend onderzoek zoekende naar nieuwe interactieve mogelijkheden binnen het medium poster design.

Het uitgangspunt was om mensen meer te betrekken en nieuwe, spannende en onvergetelijke ervaringen mee te geven. De Sound Posters zoeken de grenzen op van het conventionele drukwerk. In ons onderzoek gebruiken we oude en nieuwe technologie op een bijzondere manier al houden we wel vast aan de fysieke verschijningsvorm van de poster. Met dit project gaan we in tegen het standpunt ‘print is dood’, wij geloven dat traditioneel drukwerk in combinatie met nieuwe technologie een nieuwe markt kan bedienen.

Met dank aan David van Gemeren, Alice Stewart, Jiawei van Kleef & Rachel Rosenson.

Trapped in Suburbia award

Zilver | European Design Awards

Ship of Fools

‘Our gallery is a place to find art that makes you smile, art that has a nice set of balls, is straight forward and honest’. We tonen kunst waar we in geloven, niet alleen namen die je kent, maar juist ook nieuwe. Ze komen uit allerlei hoeken en gaten, uit allerlei landen.

De naam Ship of Fools komt van een schilderij van Jeroen Bosch, de eerste echte character designer. Het schilderij toont een schip vol dwazen die hun leven verspillen door te gokken, drinken, flirten, eten, enz. in plaats van leven op een verantwoorde manieren.

We hebben besloten na 4 fantastisch jaren om het even rustig aan te doen. Zie het als een sabbatical. We komen zeker terug!

Ship of Fools tentoonstellingen:

2012

Deadorama | Solo exhibition by Mc. Bess

Bring it on! | Group exhibition of more than 50 designers and their favourite works

Trial & Error | Solo exhibition by Brecht Vandenbroucke

Going Places | Solo exhibition by Andy Rementer

Music to My Eyes | Group exhibition with 160 record sleeves

Black and White are not Colors | Group exhibitions of 100 designers and 100 posters in cooperation with fontanel.nl

2011

Really Shit | Solo exhibition by Ian Stevenson

Don’t Believe the Type III | Typography festival with workshops, lectures, exhibition | Niessen en de Vries, Mario Hugo, Sean Freeman, Si Scott, HORT, Jeff Canham, among others

2010

AnalogFest | Festival on analogue techniques with workshops, lectures, exhibition | Jon Burgerman, Anthony Burrill, among others

More is a Bore | Group exhibition on minimalistic graphic design | Buro Destruct, Noma Bar, Leandro Castelao, Gorilla, among others

Summer School | Group exhibition of old school maps | ROA, Ian Stevenson, Merijn Hos, among others

Absurdism is our Religion | Group exhibition on absurdism | Gummbah, Andrew James Jones and Mudwig, among others

Don’t Believe the Type II | Typography festival in Shanghai with workshops, lectures, exhibition | Underware, Trapped in Suburbia, Yomar Augusto, among others

Bode, Botlek, Erosie | Exhibition of Luuk Bode, Daan Botlek & Erosie

2009

Don’t Believe the Type I | Typography festival with workshops, lectures, exhibition | Alex Trochut, Luca Barcellona and Job Wouters, among others

Jackyll & Hyde | Solo exhibition Superoboturbo

You Give Me Fever | Solo exhibition of Erwin van Amstel

Ship of Fools | Opening group exhibition with Jon Burgerman, Andy Rementer, among others

Don’t Believe the Type

Don’t Believe the Type werd opgericht als alternatief voor bestaande design festivals. Op dat moment waren festivals met het thema typografie ofwel ongelooflijk duur, te ver weg of zeer traditioneel. Don’t Believe the Type (DBTT) was een ook gelegenheid voor creatieven en liefhebbers van typografie om andere te ontmoeten, leren van elkaar en vooral samen te laten inspireren door de vele internationale toonaangevende ontwerpers die te gast waren en dit alles tegen een betaalbare prijs.

Samen met de Ship of Fools gallery (ook geïnitieerd door de studio) organiseerde het festival  lezingen, workshops en tentoonstellingen. De eerste editie vond plaats in 2010 in Den Haag, waarna het festival in hetzelfde jaar op de Shanghai World Expo werd uitgenodigd. Voor de derde en laatste editie in 2011, ging DBTT terug naar Den Haag.

Elke editie was gericht op typografie, maar met verschillende thema’s. De laatste editie had het thema Signpainting. Voor de uitingen maakte wij gebruik van de traditionele Nederlandse signpainting, in dit geval de kunstenaar die verantwoordelijk is voor alle reklameborden in de traditionele kaaswinkels. In deze kaaswinkels, die te vinden zijn in het hele land en zelfs in België en Duitsland, vind je een rijke variatie aan met met de handgeschilderde reklameborden. Alle promotie en bewegwijzering voor Don’t Believe the Type 2011 werden op deze manier vervaardigd.

Don’t Believe the Type nodigde uit:

Luca Barcellona, Job Wouters, Yomar Augusto, Alex Trochut and Martijn Sandberg, 44 Flavours, Alina Günter, Alex Trochut, Alex Purdy, Andy Rementer, Autobahn, Chris Piascik, Daan Knirim, Hansje van Halem, Janno Hahn, Job Wouters, Jonathan Looman, Lennard Schuurmans, Luca Barcellona, Marta Cerdà Alimbau, Martijn Sandberg & Underware.

Social Signals

We maken iedere dag gebruik van sociale signalen. Door ‘liking’ en ’tweeting’ gebruiken we sociale media om onze interesses aan te geven. In 110 vlaggen hebben we de Social Signals van Valkenberg Park in Breda vastgelegd dit was een samenwerking tussen Graphic Design Festival Breda en Trapped in Suburbia. Het project onderzoekt hoe het park kan worden gezien als een afspiegeling van de maatschappij. Informatie wordt verzameld op welke verschillende manieren het park van Breda wordt gebruikt door stadsbewoners. Valkenberg Park is de hoofdader van de stad die iedereen moet passeren op hun weg naar het centraal station of het stadscentrum. In de zomermaanden is het park een recreatieve plek voor de bewoners van Breda. Omdat het park wordt gebruikt door veel verschillende mensen is het een micro-samenleving. De gegevens die we verzameld over het park laten zien hoe deze samenleving functioneert. Sociale Signals bestaat uit 110 vlaggen die een visuele weergave geven van de verzamelde informatie. De vlaggen worden geplaatst in het park en laten zien hoe belangrijk het park is voor de stad. De vlaggen maakten ook deel uit van het ‘ik hou van Breda’ tentoonstelling in het Museum Moti.

Shy Poster

Na een reeks Sound Posters vonden we het tijd om met de Shy Poster een stap verder te gaan. Dit keer geven we de poster karakter. De poster personifiseerd de emeotie verlegenheid in een interactieve installatie. Als de poster met rust gelaten wordt dan is zijn kleurrijke innerlijke karakter zichtbaar. Echter, als iemand in zijn comfort zone komt dan sluiten langzaam de panelen zodat de poster zich kan verbergen. De poster wordt dan compleet opgenomen in zijn omgeving waardoor hij bijna onzichtbaar is.

De nieuwe bezoeker moet tactvol en geduldig zijn. Als de Shy Poster zich comfortabel voelt dan zal hij langzaam zijn ware persoonlijkheid onthullen. Toch moet je voorzichtig zijn …

Elke grote bewegingen wordt gedetecteerd door de sensoren die de deuren vervolgens laten dichtslaan!

Met speciale dank aan Alice Stewart en Jiawei van Kleef.

Flags of Peace

Door de geschiedenis heen zijn er meerdere pogingen gedaan om een vredesvlag te ontwerpen. Er is een universele verzameling van symbolen die we verbinden met vrede, maar geen enkele vredesvlag heeft de volledige internationale erkenning. Wat bepaalt vrede? Hoe kan vrede worden gesymboliseerd? Wat willen we bereiken met een vredesvlag?

Via het project Flags of Peace zijn we op zoek gegaan naar een antwoord op deze vragen. Het project heeft als doel om uit elk land ter wereld een vlag te verzamelen. Door de bijdragen, zowel van gevestigde als van jonge, getalenteerde ontwerpers, ontstaat er een visuele dialoog rond vrede en zijn symboliek. Samen vertegenwoordigen de vlaggen een scala aan ideeën over vrede, omdat iedere vlag een eigen standpunt inneemt.

Flags of Peace is een doorlopend project; nog steeds komen er nieuwe vlaggen bij. Onlangs is er in het Museon in Den Haag een Peace Café geopend.

flagsofpeace.com


Trapped in Suburbia award

Brons | 2015 European Design Awards

Decoding Design

Voor het Graphic Design Festival Breda werden we gevraagd om een poster te ontwerpen over Decoding. Voor ons is het ontwerpproces over het maken van keuzes. Soms moet je besluiten om een ​​ontwerp te veranderen, stop je er veel tijd in en kom je tot de conclusie dat je eerste ontwerp beter is. We hebben geprobeerd om dit gevoel vast te leggen in deze interactieve poster.

De poster toont de tekst ‘I think I like it better with the silver square’ in het geel op zwarte achtergrond. Over de tekst hebben we een groot zilveren vierkant gezeefdrukt met scratch-off inkt. Je neemt een beslissing om bepaalde delen weg te krassen, eenmaal alle inkt weggekrast lees je de tekst ‘I think I like it better with the silver square’ .


Trapped in Suburbia award

Red Dot Award | 2011 Red Dot Design Award
Short listed | 2011 D&AD award

Diligentia Theater

We werden gevraagd om een humoristische postercampagne te maken voor het theater Diligentia. Wat moet je doen? Humor is niet universeel, maar bij kinderen lijkt het gevoel voor humor wel aardig hetzelfde te zijn. Dus we dachten terug aan onze jeugd, toen we snorren en baarden tekende op elke foto in oma’s roddelbladen. We gebruikten een portret van de directeur van het theater, drukten dit als een poster en we studenten en ontwerpers uitgenodigd om in te sluiten met de pret! In totaal hebben we ongeveer 100 posters die rond de stad van Den Haag hangen.

Aim for the Day

Aim for the Day is een kalender met ambitie. Dit kunstwerk is gemaakt van kwalitatief de mooiste/mooiste materialen. Het bestaat uit een exclusief dartbord en een beuken houten kist met 365 unieke darts. In plaats van de traditionele indeling op het bord zijn er nu segmenten zoals; “Doel voor de dag” – “Doe iets eng”, “Neem een ​​nieuwe route naar het werk”, “Doe iets leerzaams”…Elke dag wordt er een dart gegooid en afhankelijk van waar hij landt, zal je doel gekozen worden.

Deze kalender moedigt de gebruiker aan om los te breken uit zijn routine, het ontdekken van nieuwe ervaringen en het ontwikkelen van een gevoel van voldoening en geluk tijdens hun dag-tot-dag leven.

Na een jaar wordt het volledige dartbord  een showcase van 365 activiteiten Met een voldaan gevoel zal de eigenaar terug kijken op het jaar.


Trapped in Suburbia award
Zilver | 2015 International Design Awards